Ser Bursztyn Old Poland

11:05 AM



Ser Bursztyn Old Poland

Lubicie sery? Ja przepadam za serami.
Deska serów w menu deserowym restauracji nigdy mnie nie dziwiła, wręcz była to pozycja w pełni zasadna i zasłużona.

Lubię wszystkie rodzaje serów, lecz najbardziej przypadły mi do gustu sery długo dojrzewające.
Niestety ceny importowanych takich serów oscylują zwykle koło granicy 100 pln/kg i więcej, przez co zawsze były dla mnie raczej towarem luksusowym.

Nic jednak straconego. 

Z pomocą przychodzi coraz bogatsza oferta naszych rodzimych producentów serów, tak jak w przypadku firmy Spomlek.

Wśród całej gamy wytwarzanych serów z ich rąk wychodzi na świat ser Bursztyn.

Kosztuje ok. 35 pln/kg, a więc niewiele drożej od zwykłej goudy, a dostajemy za tą cenę naprawdę wiele.

Dojrzewa 6 miesięcy, przez co nabiera intensywnego, kremowego, wytrawnego smaku.
Jest stosunkowo twardy, więc można zapomnieć o krojeniu go na plasterki.



Nadaje się bardzo wyśmienicie do sałatek, kanapek, jedzenia osobno np właśnie podanego w ramach deski serów na deser.
Polecamy podawać z żurawiną, winogronami lub mieszanką żurawiny z chrzanem.

Poniżej przykład do czego może się przydać:)
http://givemetasty.blogspot.com/2013/06/chrupiaca-bagietka-z-szynka-parmenska.html

Do tego oczywiście kieliszek czerwonego wytrawnego wina to obowiązek!


Smacznego!

You Might Also Like

0 comments

Follow Us

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Like us on Facebook

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Flickr Images

Top Blogi