Karkówka pieczona soczysta i krucha

12:15 PM



Karkówka pieczona soczysta i krucha

Wyjmujesz z pieca i Twoim oczom ukazuje się złocisto zapieczona, wspaniale pachnąca ziołami pieczona karkówka.

Ślinianki automatycznie zaczynają pracować.

Już czujesz, jak wgryzasz się w delikatny, soczysty kawał mięsa, a endorfiny w mózgu aż szaleją z ekstazy...

...nie tak szybko. By zjeść, najpierw trzeba upiec. A jak to zrobić? 

Nie jest to takie trudne. Wystarczy kilka kroków, by pieczona karkóweczka znalazła się na Twoim talerzu.

Pierwszym krokiem naturalnie będzie zakupienie odpowiedniego mięsa.
Musi być świeże i zdrowe, bez tablicy mendelejewa i  solanki wstrzykniętej dla zwiększenia masy (to niestety silnie jest skorelowane z wyższą ceną za kg).

Gdy już macie mięso, należy je dobrze umyć pod wodą, a następnie dobrze przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i ziołami wedle uznania. Teraz nacinamy mięso w środku i nadziewamy posiekanymi 2 ząbkami czosnku.


Tak przygotowaną karkówkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 185 C. Ile czasu? To zależy od wagi mięsa. Jeśli waży 1 kg- wystarczy godzina. Każdy dodatkowy kilogram wagi to dodatkowa godzina w piecu.


Teraz nie pozostaje nic innego, jak otworzyć butelkę wina, usiąść przed szybką piekarnika i obserwować jak postępuje pieczenie, wzmacniając się winem :)
Po wyjęciu z piekarnika, karkówka powinna wyglądać, jak na zdjęciu poniżej:


Mięso powinno być kruche i soczyste.

Pokrój mięso delikatnie na grube plastry i można zasiadać do stołu.



Smacznego! :)

Szukasz innych pomysłów na obiad? Zajrzyj tu:
http://givemetasty.blogspot.com/search/label/obiad



You Might Also Like

0 comments

Follow Us

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Like us on Facebook

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Flickr Images

Top Blogi