Gołąbki po kaszubsku
Gołąbki- duma tradycyjnej kuchni polskiej.
Jak Polska długa i szeroka, każdy zna swój własny, niepowtarzalny, tradycyjny przepis na gołąbki.
Gołąbki są na mojej liście TOP10 ulubionych potraw, a najlepiej smakują oczywiście podane z młodymi ziemniakami.
Jak zrobić gołąbki?
Poniżej prosty przepis na gołąbki po kaszubsku.
Co będzie potrzebne?
-kapusta,
-mięso mielone,
-cebula,
-chleb czerstwy najlepiej,
-sól,
-pieprz,
-jajko
Oddziel liście kapusty, umyj i lekko obgotuj z łyżeczką soli w garnku dla zmiękczenia.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Najważniejszym składnikiem oczywiście jest mięso mielone. Powinno być świeżo zmielone.
Do mięsa mielonego dodaj namoczony wcześniej i wyciśnięty z wody chleb, pokrojoną cebulę, jajko, łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu (do smaku). Wszystko starannie wymieszaj.
Przygotowaną mięsną masę owiń ugotowanymi liśćmi kapusty.
PORADA: jeśli chcesz uniknąć rozpadania się gołąbków, można je owinąć białą nitką (pamiętaj, żeby przed zjedzeniem je usunąć :)
Tak przygotowane gołąbki obsmaż na oleju słonecznikowym.
Później przełóż gołąbki do garnka. Zalej patelnię wodą i lekko ją podgrzej, żeby przeszła smakiem.
Wodę przelej do garnka i dodaj łyżeczkę soli.
Gotuj na małym ogniu przez około 20-30 min.
Smacznego! :)
Szukasz pomysłu na deser?
http://givemetasty.blogspot.com/search/label/deser
Inne pomysły na obiad:
http://givemetasty.blogspot.com/search/label/obiad
nie będę ukrywac, że zrobiłam się głodna ;x
ReplyDeletedziś ostatni dzień kulinarnego rozdania- serdecznie zapraszam!
www.cookplease.blogspot.com