Gołąbki po kaszubsku


Gołąbki- duma tradycyjnej kuchni polskiej.

Jak Polska długa i szeroka, każdy zna swój własny, niepowtarzalny, tradycyjny przepis na gołąbki.
Gołąbki są na mojej liście TOP10 ulubionych potraw, a najlepiej smakują oczywiście podane z młodymi ziemniakami.

Jak zrobić gołąbki?

Poniżej prosty przepis na gołąbki po kaszubsku.

Co będzie potrzebne?
-kapusta,
-mięso mielone,
-cebula,
-chleb czerstwy najlepiej,
-sól,
-pieprz,
-jajko

Oddziel liście kapusty, umyj i lekko obgotuj z łyżeczką soli w garnku dla zmiękczenia.



Cebulę obierz i pokrój w kostkę.


Najważniejszym składnikiem oczywiście jest mięso mielone. Powinno być świeżo zmielone.


Do mięsa mielonego dodaj namoczony wcześniej i wyciśnięty z wody chleb, pokrojoną cebulę, jajko, łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu (do smaku). Wszystko starannie wymieszaj.


Przygotowaną mięsną masę owiń ugotowanymi liśćmi kapusty.


PORADA: jeśli chcesz uniknąć rozpadania się gołąbków, można je owinąć białą nitką (pamiętaj, żeby przed zjedzeniem je usunąć :)


Tak przygotowane gołąbki obsmaż na oleju słonecznikowym.
Później przełóż gołąbki do garnka. Zalej patelnię wodą i lekko ją podgrzej, żeby przeszła smakiem.
Wodę przelej do garnka i dodaj łyżeczkę soli.


Gotuj na małym ogniu przez około 20-30 min.

Smacznego! :)


Szukasz pomysłu na deser?
http://givemetasty.blogspot.com/search/label/deser

Inne pomysły na obiad:
http://givemetasty.blogspot.com/search/label/obiad

Comments

  1. nie będę ukrywac, że zrobiłam się głodna ;x
    dziś ostatni dzień kulinarnego rozdania- serdecznie zapraszam!
    www.cookplease.blogspot.com

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts