Krewetki smażone z pietruszką
Spaghetti con gamberetti- czyli spaghetti z krewetkami.
Krewetki to moje ulubione owoce morza, a najprostszym daniem z krewetkami jest przyrządzenie ich ze spaghetti.
Przepis jest bardzo prosty.
Do przygotowania tego dania będziemy potrzebować krewetek- wiadomo, im więcej, tym lepiej :) , spaghetti, śmietanki, cebuli, czosnku oraz świeżej natki pietruszki.
Krewetki, bo odrąbaniu głów i obraniu z pancerzyków wraz z odnóżami (można zostawić ogonek dla zachowaniu dostojności krewetki na talerzu :) ), kroimy w małą kosteczkę cebulę i siekamy czosnek, a następnie wrzucamy wszystko na patelnię. Doprawiamy pieprzem i smażymy przez chwilę (krewetki muszą być obsmażone z obu stron). Równolegle gotujemy spaghetti.
Teraz jest dobry moment na natkę pietruszki. Myjemy i niezbyt drobno kroimy.
Do podsmażonej zawartości patelni dolewamy śmietanki (nie wiem ile, na oko, nie za dużo, nie za mało :) ), i dorzucamy pietruszkę.
Mieszamy natkę z resztą zawartości, podsmażamy przez chwilę i dorzucamy na patelnię ugotowane spaghetti, mieszamy i podsmażamy przez chwilę jeszcze wszystko razem.
Teraz to już pozostaje tylko dobrać białe wino i rozkoszować się smakiem własnoręcznie przyrządzonego Spaghetti con gamberetti.
A w tle z głośników sączy się:
http://www.youtube.com/watch?v=G4gDDhnQowU&feature=share&list=PL373AFF09F1CC217B
Comments
Post a Comment