Krewetki z czosnkiem w promieniach zachodzącego słońca
Krewetki z czosnkiem
Krewetki- bardzo dobre źródło białka, jakby powiedział Bear Grylls.
Wartości odżywcze są istotne, dla nas jednak jest ważniejszy wspaniały smak, który można z nich wydobyć.
Dzisiaj zrobimy krewetki z czosnkiem, smażone na oliwie z dodatkiem natki pietruszki.
Przede wszystkim potrzeba krewetek. Najlepsze są oczywiście świeże, a jeśli nie świeże to chociaż gotowane, my dzisiaj jednak musimy zadowolić się mrożonymi.
Takie pudełko jak poniżej dostaliśmy w pobliskiej Almie za niecałe 40 pln (pół kilo).
Obierz go, zgnieć wierzchem szerokiego noża i następnie posiekaj na drobne kawałki.
Drobne kawałki czosnku wrzucasz na patelnię z oliwą i dodajesz ziół. Uważaj, by ogień nie był za duży, łatwo czosnek przypalić.
Krewetki wyjmij z opakowania...
i wrzuć prosto na patelnię. Smaż delikatnie aż do momentu, gdy zrobią się złociste.
Teraz czas na natkę pietruszki.
Umyj ją i pokrój. Natkę można dodać albo jeszcze na patelnię do krewetek, albo już bezpośrednio na talerz, jeśli wolisz intensywną zieleń na talerzu- u mnie trafia prosto na talerz.
Do smażonych krewetek polecam chleb z ziarnami.
Smacznego!
jeśli szukasz pomysłu na deser:
a tutaj inne nasze pomysły na danie główne:
Comments
Post a Comment