Ser Bursztyn Old Poland
Ser Bursztyn Old Poland
Lubicie sery? Ja przepadam za serami.
Deska serów w menu deserowym restauracji nigdy mnie nie dziwiła, wręcz była to pozycja w pełni zasadna i zasłużona.
Lubię wszystkie rodzaje serów, lecz najbardziej przypadły mi do gustu sery długo dojrzewające.
Niestety ceny importowanych takich serów oscylują zwykle koło granicy 100 pln/kg i więcej, przez co zawsze były dla mnie raczej towarem luksusowym.
Nic jednak straconego.
Z pomocą przychodzi coraz bogatsza oferta naszych rodzimych producentów serów, tak jak w przypadku firmy Spomlek.
Wśród całej gamy wytwarzanych serów z ich rąk wychodzi na świat ser Bursztyn.
Kosztuje ok. 35 pln/kg, a więc niewiele drożej od zwykłej goudy, a dostajemy za tą cenę naprawdę wiele.
Dojrzewa 6 miesięcy, przez co nabiera intensywnego, kremowego, wytrawnego smaku.
Jest stosunkowo twardy, więc można zapomnieć o krojeniu go na plasterki.
Nadaje się bardzo wyśmienicie do sałatek, kanapek, jedzenia osobno np właśnie podanego w ramach deski serów na deser.
Polecamy podawać z żurawiną, winogronami lub mieszanką żurawiny z chrzanem.
Poniżej przykład do czego może się przydać:)
http://givemetasty.blogspot.com/2013/06/chrupiaca-bagietka-z-szynka-parmenska.html
Do tego oczywiście kieliszek czerwonego wytrawnego wina to obowiązek!
Smacznego!
Comments
Post a Comment