Karkówka pieczona soczysta i krucha
Karkówka pieczona soczysta i krucha
Wyjmujesz z pieca i Twoim oczom ukazuje się złocisto zapieczona, wspaniale pachnąca ziołami pieczona karkówka.
Ślinianki automatycznie zaczynają pracować.
Już czujesz, jak wgryzasz się w delikatny, soczysty kawał mięsa, a endorfiny w mózgu aż szaleją z ekstazy...
...nie tak szybko. By zjeść, najpierw trzeba upiec. A jak to zrobić?
Nie jest to takie trudne. Wystarczy kilka kroków, by pieczona karkóweczka znalazła się na Twoim talerzu.
Pierwszym krokiem naturalnie będzie zakupienie odpowiedniego mięsa.
Musi być świeże i zdrowe, bez tablicy mendelejewa i solanki wstrzykniętej dla zwiększenia masy (to niestety silnie jest skorelowane z wyższą ceną za kg).
Gdy już macie mięso, należy je dobrze umyć pod wodą, a następnie dobrze przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i ziołami wedle uznania. Teraz nacinamy mięso w środku i nadziewamy posiekanymi 2 ząbkami czosnku.
Tak przygotowaną karkówkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 185 C. Ile czasu? To zależy od wagi mięsa. Jeśli waży 1 kg- wystarczy godzina. Każdy dodatkowy kilogram wagi to dodatkowa godzina w piecu.
Teraz nie pozostaje nic innego, jak otworzyć butelkę wina, usiąść przed szybką piekarnika i obserwować jak postępuje pieczenie, wzmacniając się winem :)
Po wyjęciu z piekarnika, karkówka powinna wyglądać, jak na zdjęciu poniżej:
Mięso powinno być kruche i soczyste.
Pokrój mięso delikatnie na grube plastry i można zasiadać do stołu.
Smacznego! :)
Szukasz innych pomysłów na obiad? Zajrzyj tu:
http://givemetasty.blogspot.com/search/label/obiad
Comments
Post a Comment